Rengeteg infó az 5% ÁFA ügyében. Kattintson... Minden infó az új CSOK-ról és a jogszabályokról. Kattintson ...

Kihalhat az amuri leopárd

Tetszik a cikk?

Öt csodás állatfaj, amely hamarosan eltűnhet a Föld felszínéről.Elkeserítő eredményt hozott egy tavalyi felismerés, ami szerint a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján jelenleg 29400 szárazföldi gerinces állat található, közülük pedig több, mint 500 faj áll a kihalás szélén, így sajnos elég nagy a valószínűsége annak, hogy ezek a csodás teremtmények pár évtized múlva eltűnnek a Földről.

A rengeteg veszélyeztetett állatfaj közül most néhány olyat ismerhetsz meg, amelyek gyönyörű példányai tragikus történettel rendelkeznek.

Amuri leopárd: A nagymacskafélék kontinentális éghajlatról való kiszorulását példázza az amuri leopárdok szomorú története. Köztudott, hogy néhány ezerrel évvel ezelőtt az oroszlánok ázsiai alfajából még a Balkánok is éltek, de napjainkban már csak néhány párducfaj található a szibériai tigrisen kívül a hűvösebb égövön.

Az amuri leopárdok élőhelye a közelmúltban még a Koreai-félszigettől Kelet-Szibériáig húzódott, ám mára ez a terület a töredéke a réginek. Az amuri leopárd leginkább azért sodródott a kihalás szélére, mert az orvvadászok a bőréért vadásznak rá, de az erdőirtás is felelős az amuri leopárd számának drasztikus csökkenéséért.

A jelenlegi becslések szerint kevesebb, mint 100 egyed él a fajból, de ebből vadon csupán körülbelül 40 található. Bár az elmúlt évtizedekben stabilizálódott az amuri leopárd egyedszáma, mégis a Föld egyik legveszélyeztetettebb nagymacskaféléje.

Kínai folyami delfin: A kínai folyami delfin, avagy baji delfin esetében nem lehet biztosan tudni, hogy egyáltalán létezik-e még. A 2-2,5 méteres édesvízi delfint a Jangce folyóban és az ahhoz tartozó tavakban fedezték fel 1914-ben, de azóta rendkívül ritkán sikerült megfigyelni.

Utoljára 2004-ben látták a kutatók, de néhány esztendővel később egy amatőr felvételen is kivehető volt egy kínai folyami delfin alakja. Teljesen biztosan nem lehet kijelenti, hogy a faj kihalt, viszont ha él is valahol egy apró populáció, akkor a kutatók szerint még az is kevés lenne a faj megmentéséhez. A kínai folyami delfin tragikus sorsa leginkább a folyó szörnyű szennyezettsége és a halászás eredménye.

Jávai orrszarvú: A világon több orrszarvú fajt is a kihalás fenyeget, nemrég pedig egy alfajról, az északi szélesszájú orrszarvúról derült ki, hogy a fajból már csak két nőstény él, akiket mesterséges megtermékenyítéssel próbálnak megmenteni.

A jávai orrszarvú helyzete sem nevezhető sokkal jobbnak, ugyanis a régen legelterjedtebb ázsiai orrszarvú fajból mára kevesebb, mint 100 egyed maradt, az élőhelyük pedig lecsökkent egyetlen nemzeti parkra, a Jáva nyugati szegletében található Ujung Kulonra.

A jávai orrszarvú marmagassága másfél méter, a hossza 2-4 méter. Különös ismertetőjegye, hogy ez az egyetlen olyan orrszarvú faj, amely esetében csak a hímeknek van tülke, de az is apró, nagyjából 25 centi hosszú.

A faj védelme érdekében a kutatók csak rendkívül óvatosan figyelik, nehogy háborgassák őket, valamint próbálják távol tartani tőlük az orvvadászokat.

Addax: Az antilopszerű, dél-szaharai növényevő Addax egyetlen élő populációja Nigerben található. A fajra a legsúlyosabb csapást egy politikai-gazdasági döntés hozta 2008-ban, amikor is a kínai nemzeti olajkitermelő cégóriás jogokat szerzett az afrikai országban, méghozzá ugyanazon a területen, ahol a kihalás szélén álló addaxok élnek.

A nigeri kormány úgy próbált segíteni a kérődzőkön, hogy 2012-ben létrehoztak egy vadrezervátumot, ám az Addax megmaradt egyedszáma így is 30 alá csökkent, az orvvadászok pedig továbbra is fenyegetik az életüket.

Közönséges cserepesteknős: Minden tengeri teknős veszélyeztetett, de közülük a cserepesteknőst fenyegeti a legjobban a kihalás veszélye. Ez a faj eleve lassan és ritkán szaporodik, így az egyedei számára halálos ítélettel ért fel, hogy a XX. században halászni kezdték őket azért, hogy a páncéljukat drága ékszerek készítéséhez használják fel.

A számítások szerint körülbelül 15 ezer ivarérett nőstény élhet még a déli félteke óceánjaiban, ami lehet, hogy nagy számnak tűnik, viszont az élőhelyük hatalmas mérete miatt csak szórványosan találhatóak meg.

(Forrás: noizz.hu)


Tetszik az oldalunk? Kérlek lájkolj! Köszönjük!

Szólj hozzá

Az e-mail cím nem publikus.Kötelező kitölteni *

*